משפט פלילי

המשפט הפלילי הוא אחד מתחומי המשפט. מרבית העבירות הפליליות מעוגנות בחוק העונשין, אך לא רק, ישנן עבירות פליליות נוספות המעוגנות בחוקים אחרים כגון פקודת הסמים המסוכנים, חוק הכניסה לישראל, חוק למניעת הטרדה מינית, חוק למניעת הטרדה מאיימת וכיוצא באלה.

 

מהו הרף הראייתי הנדרש במשפט הפלילי ומי הגוף האמון על הגשת כתבי האישום?

על פי המשפט הפלילי, הרף הראייתי הדרוש על מנת להרשיע נאשם בביצוע עבירה פלילית הוא 'מעבר לכל ספק סביר'. לעומת זאת, הרף הראייתי הדרוש על מנת לעצור אדם לצורכי חקירה, כלומר מעצר ימים הוא 'חשד סביר' ואילו הרף הראייתי הדרוש כדי להורות על מעצרו של אדם עד תום ההליכים המשפטיים כנגדו הוא 'ראיות לכאורה'.

במרבית המקרים, הגוף שמבצע את החקירה במסגרת תיק פלילי הוא המשטרה. בסיום החקירה, מועבר החומר שנאסף לעיונו של תובע ואם לדעתו של התובע, קיים 'סיכוי סביר להרשעה' ונסיבות העניין מצדיקות העמדה לדין, יוגש כנגדו כתב אישום ולמעשה ייפתח ההליך הפלילי בבית המשפט. במקרים מסוימים, לצד כתב האישום, תוגש לבית המשפט גם בקשה למעצרו של הנאשם עד תום ההליכים המשפטיים כנגדו.

מרבית כתבי האישום, כ 90% מהם, מוגשים באמצעות יחידות התביעה המשטרתיות – גוף המשתייך למשטרת ישראל ובו מועסקים עורכי דין המתמחים במשפט הפלילי והם שיקבלו את ההחלטה האם להעמיד חשוד מסוים לדין, זאת על פי חומר הראיות שנאסף על ידי המשטרה. יתר כתבי האישום, המייחסים את העבירות החמורות יותר, יוגשו על ידי הפרקליטויות המחוזיות בפרקליטות המדינה.

התיקים הפליליים מתנהלים בבתי המשפט השלום ובבתי המשפט המחוזיים ברחבי הארץ. עבירות קלות יותר, שבגינן ניתן לגזור עד שבע שנות מאסר, יוגשו לבתי משפט השלום ואילו העבירות החמורות יותר, בגינן ניתן לגזור מעל שבע שנות מאסר יוגשו לבתי המשפט המחוזיים. לעיתים, כתבי אישום המייחסים עבירות חמורות יוגשו לבית המשפט השלום, כך למשל, כתב אישום המייחס ביצוע עבירה של החזקת סם שלא לצריכה עצמית, במשקל נמוך, יוגש אל בית משפט השלום, על אף שהעונש המירבי שניתן לגזור על נאשם שהורשע בביצוע עבירה זאת הוא עשרים שנות מאסר. כמו כן, לעיתים, עבירות חמורות, שהיו אמורות להיות בסמכותן של הפרקליטות הפלילית, יטופלו על ידי יחידת התביעות המשטריות ואילו עבירות קלות יותר, שהיו אמורות להיות מטופלות על ידי יחידת התביעות המשטרתיות, יטופלו על ידי הפרקליטות. סמכויות אלה קבועות בחוק סדר הדין הפלילי (תיקון מס' 62 – הוראת שעה), התשע"א–2010.

https://www.nevo.co.il/law_html/law05/500_3_1.htm

 

סיכומו של דבר:

המשטרה היא היחידה החוקרת, יחידת התביעות המשטרתיות והפרקליטות הם הגופים האמונים על אכיפת הדין הפלילי. כשנפתחת חקירה פלילית כנגד אדם, או כשמוגש כנגדו כתב אישום, הקרקע נשמטת תחת רגליו. חירותו של אדם היא זכות יסוד ולא ניתן לתאר במילים את ההשלכות של שלילת חירותו, זאת בנוסף לפגיעה בכבודו, בפרנסתו ובשמו הטוב.

עורך דין תמיר אלטיט ייסד את משרדו רק לאחר שצבר נסיון של מעל עשור כפרקליט בכיר בפרקליטות מחוז תל אביב וכתובע משטרתי. הנסיון שצבר במשך השנים הוא יתרון שאין שני לו. ההכרות העמוקה של עורך דין אלטיט עם מערכת התביעה ועם מקבלי ההחלטות ואופן חשיבתם הביאה ללקוחות המשרד תוצאות יוצאות דופן.

פנה בהקדם למשרד עורכי דין תמיר אלטיט לקבלת ייעוץ משפטי.

לקביעת פגישת ייעוץ ללא עלות
השאירו פרטים ונחזור אליכם

עוד בנושא

משפט פלילי
ליווי נפגעי עבירה

ייצוג נפגעי עבירה ייצוג נפגעי עבירה דורש אחריות רבה לצד רגישות והכלה מטעם עורך הדין המייצג. חוק נפגעי עבירה שנחקק

קרא עוד »
מעצר עד תום ההליכים
משפט פלילי
מעצר עד תום ההליכים

ישנם סוגים שונים של הליכי  מעצר. מעצר עד תום ההליכים הוא הליך המתנהל נגד מי שנאשם בביצוע עבירה פלילית ולמעשה

קרא עוד »
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support