אי הרשעה

הרשעה בפלילים היא את קלון העשויה להסב נזק של ממש לחייו של אדם אשר חטא בעברו והורשע בדין, אף לאחר שסיים לרצות עונשו ולשלם את חובו לחברה וכך מותירה את אותו אדם ככלוא בעברו. אי הרשעה, הנה אמצעי אשר מטרתו, בנסיבות מסוימות ומתאימות, לפגוע כמה שפחות בעתידו של אותו אדם בעניינו נקבע כי ביצע עבירה פלילית. מדובר בחריג לכלל ההרשעה אשר נקבע בדין הישראלי ובשורת פסקי דין של בית המשפט העליון, לפיו בית המשפט ירשיע נאשם לאחר שקבע שאשמתו הוכחה ברף הנדרש בפלילים.

לאחר שבית המשפט הרשיע את הנאשם בעבירה שיוחסה לו בכתב האישום בין אם על סמך הודאת הנאשם ובין אם לאחר הליך הוכחות, ניתן לעתור לבית המשפט בבקשה לשקול את ביטול ההרשעה ובמקומה להטיל על הנאשם צו מבחן, צו שירות לתועלת הציבור או התחייבות להימנע מעבירה. כלומר, בשלב הטיעונים לעונש, יכול בית המשפט לבטל את ההרשעה.

חשוב לזכור, לא מדובר בזיכוי הנאשם! אלא במקרים בהם בית המשפט התרשם למעלה מכל ספק סביר כי הנאשם אכן ביצע את העיברה המיוחסת לו בכתב האישום, אך הוא בוחר במעין מסלול ביניים. כלומר, לצד "אי-הרשעה" הנכללת בגיליון הרישום הפלילי, יוטלו על הנאשם סנקציות ורכיבי פיקוח שונים בהתאם להחלטת בית המשפט.

מדובר במקרים נדירים בהם הנסיבות, לדעת בית המשפט, מצדיקות את סיום ההליך המשפטי באי-הרשעה תוך עמידה בתנאים שנקבעו בחוק ובפסיקה.

מהם התנאים לאי הרשעה ?

על הנאשם הנטל להוכיח כי הרשעתו תפגע בהליך השיקום של הנאשם באופן ממשי אשר מצדיק את ביטול הרשעתו. כלומר, כי ההרשעה תגרור עמה נזק קונקרטי ומהותי, כאשר ברוב המקרים מדובר בנזק תעסוקתי. במרוצת השנים קיבע בית המשפט את הגישה לפיה ביטול ההרשעה ייתכן במקרים בהם הנאשם הוכיח נזק ממשי וקונקרטי אשר יש לו השפעה מוחשית על חייו והישגיו, ולא נזק עתידי העלול להתממש בהמשך הדרך. תנאי נוסף ומצטבר נוגע לסוג העבירה בצירוף הנסיבות הספציפיות בהן התרחשה כאשר ככל שמדובר בעבירה קלה שהתרחשה בנסיבות מקלות, לצד הוכחת הנזק הקונקרטי לנאשם, הסיכוי כי בית המשפט ימנע מהרשעה יגבר. יתרה מכך, אי הרשעה תיתכן ביחס לנאשמים אשר זוהי מעידתם הראשונה ואין לחובתם רישומים פליליים קודמים.

אי הרשעה – מדוע זה חשוב ?

הרשעה פלילית גוררת עמה סנקציות וחסמים רבים נוספים מעבר לעונשים שהוטלו על הנאשם בגין העבירה שביצע, וכשלעצמה בעלת השפעה על הדימוי עצמי של אותו אדם החושש כי עברו ייחשף. הרשעה בפלילים מכתימה את גיליון הרישום הפלילי למשך זמן רב בהתאם להתיישנות ועד למחיקת הרישום, אשר בדרך כלל נעשה רק לאחר כ17 שנים. הכתם הפלילי בא לידי ביטוי ב'תעודת יושר' המונפקת על ידי המשטרה, בה זכאים לעיין גופים סטטוטוריים שונים לצורך בירור פרטים על אדם הפונה אליהם בבקשות שונות כגון פניה להגשת מועמדות לתפקיד מסוים, וכך לפגוע באפשרויותיו של אותו אדם להגיש מועמדות לתפקידים במגזר הציבורי, להתקבל כחבר בלשכת עורכי הדין וכן להיות מסורב אשרות למדינות שונות בעולם.

לעומת זאת, 'אי-הרשעה' חוסכת מהנאשם נזקים רבים ומאפשרת לו להתקדם ולשקם את חייו. ראשית, תקופת הזמן בה נותר הרישום מתקצרת באופן משמעותי ומסתכמת בחמש שנים בלבד. שנית, עצם הקביעה בדבר אי הרשעה נושאת עמה רישום פלילי מקל יותר, ופותחת אפשרויות החסומות בפני אדם המורשע בפלילים. בנוסף, העונשים הנלווים אותם יכול להשית בית המשפט לצד אי הרשעה הנם מוגבלים ומצומצמים יותר. כך לדוגמה, אינו רשאי להטיל על הנאשם עונש מאסר בפועל.

סיכם דבר

הרשעה פלילית הנה אבן נגף בחייו של אדם אף לאחר שסיים לרצות עונשו ומעכבת את יכולתו לשוב לחיים נורמטיביים ושלווים. הכתם הפלילי עשוי לפגוע במישורים רבים ומרובים וביניהם מידת יכולתו של אדם להתפרנס, לבחור לעצמו את נתיב חייו ולהשאיר את עברו מאחור.

עורך הדין תמיר אלטיט מכיר כל פסיק ונקודה בפסיקה הענפה של בתי המשפט לעניין אי ההרשעה, עלב ידע רב ערך אותו צבר כאשר שימש ארוכות כפרקליט בכיר בפרקליטות מחוז תל אביב וכתובע משטרתי, וכעת ישמח להעניק ייעוץ וליווי משפטי מקצועי ולסייע לך בהשגת מסלול החיים העתידי שלך! פנו כבר עכשיו למשרדינו לקבלת ייעוץ מידי וללא פשרות.

אי הרשעה
לתיאום פגישת ייעוץ בהקדם
השאירו פרטים ונחזור אליכם

עוד בנושא

הסדר מותנה
משפט פלילי
הסדר מותנה

סגירת תיק חקירה פלילי בהסדר מותנה – מהן המשמעויות ? כאשר אדם נחשד בפלילים, נפתחת חקירה במסגרתה נערך איסוף ראיות

קרא עוד »
ייצוג קטינים
משפט פלילי
ייצוג קטינים

ייצוג קטינים ובני נוער שונה באופיו מייצוג בגירים בהליכים משפטיים, וזאת נוכח ההבחנה שמייצר הדין הישראלי בין קטינים לבגירים בכל

קרא עוד »
עבירות אלימות
עבירות אלימות במשפחה

כיצד בוחרים עורך דין אלימות במשפחה? בתי המשפט עמדו לא פעם על החומרה המיוחדת שגלומה בעבירות אלימות במשפחה ועל החשיבות

קרא עוד »
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support